Confidenţialitate

ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea de modificare a Codului Penal

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat Curtea Constituţională – între timp – în legătură cu legea de modificare a Codului Penal.

La fel a procedat și opoziția.

Instanța Supremă a decis să se adreseze judecătorilor Curții Contituționale în legatura cu legea de modificare a Codului penal dar si cu schimbarile aduse Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Magistratii contestă modificările aduse articolului referitor la abuzul în serviciu (care îi restrâng semnificativ sfera de aplicare), reducerea limitei maxime speciale a pedepsei cu închisoarea, introducerea pedepsei principale alternative a amenzii şi eliminarea interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

În sesizare se mai afirmă că abrogarea unui articol din Codul penal are ca efect dezincriminarea unei game largi de fapte săvârşite de persoanele care “exercită un serviciu de interes public pentru care au fost învestite de autorităţile publice sau care sunt supuse controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public”.

În categoria faptelor dezincriminate sunt incluse luarea de mită, delapidare, abuzul în serviciu, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual sau uzurpare a funcţiei săvârşite de funcţionarii publici.

Deja parlamentarii PNL, USR și PMP au contestat schimbarile din Codul Penal la Curtea Constituțională. Invoca nu mai putin de 32 de motive de neconstitutionalitate.

Cele mai multe se referă punctual la articole din lege, dar sunt invocate și încalcarea principiului bi-cameralismului și a regulamentului.