Confidenţialitate

Iași: Primarul Mihai Chirica, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul municipiului Iași Mihai Chirica și fostul primar Gheorghe Nichita au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.

Conform Parchetului, în cursul anului 2013, cei doi, alături de mai mulți angajați ai Primăriei Iași, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, în baza căreia Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional pentru autoturisme, în calitate de utilizator.

La acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme. Totodată, la data faptei, Chirica era viceprimar.

Durata contractului a fost de patru ani.

Prin respectiva achiziție, procurorii susțin că s-a cauzat o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482 de lei.

Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal.

“Am aflat din mass-media de faptul că mai mulți demnitari și angajați ai Primăriei Municipiului Iași, printre care și eu, au fost trimiși în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme.

Opinia publică trebuie să știe că în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcția Națională Anticorupție a făcut verificări minuțioase, încă din 2013, timp de circa șase ani, constatând că nu există fapte de corupție in competența sa. În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curții de Conturi, precum și instanțele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie.

Așa cum am spus întotdeauna, am încredere deplină în actul de justiție și vom colabora cu judecătorii astfel încât să ne dovedim nevinovăția cât mai repede”, a transmis Chirica printr-un comunicat de presă.

Foto: Inquam Photos/Liviu Chirica