Confidenţialitate

Iași: Doi studenți au creat o mașină ce poate fi controlată de persoanele cu dizabilități

Mașină controlată cu ajutorul telefonului mobil dedicată persoanelor cu dizabilități – asta au creat doi studenții ai Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași.

Invenția va fi prezentată în cadrul unui conferințe de specialitate organizată de Universitatea din Iași, unde vor fi invitați mai mulți profesori din Franța, Portugalia și Republica Moldova.

Acum doi ani, cei doi studenti au pornit o campanie de strangere de fonduri pentru a construi un prototip de maşină care va putea fi condusă de persoanele cu dizabilităţi.

Au vrut sa-l ajute pe un tanar din orasul Hânceşti, situat în Moldova. Imobilizat în scaun cu rotile, aceasta ar putea să poată să ajungă mult mai uşor la destinaţiile sale.

Cei doi studenții de la Iași au legat integral funcţionarea maşinii de telefonul mobil, printr-o aplicaţie care permite pornirea şi oprirea motorului, închiderea si deschiderea maşinii, monitorizarea GPS de la orice distanţă, dirijarea platformei de acces în autovehicul, dar şi funcţii mai simple, precum activarea alarmei antifurt.