Iași: 4 râuri au fost poluate cu uleiuri și hidrocarburi de la fostul combinat de utilaj greu Fortus

La Iași, poluarea accidentală cu uleiuri și hidrocarburi provinite de la fostul combinat de utilaj greu Fortus Iași, a pus în alertă instituțiile de protecție a mediului și autoritățile județului Iași.

Poluarea a afectat râul Nicolina, apoi Bahluiul, Jijia și a ajuns până la confluenta cu râul Prut.

De patru zile, institutiile de mediu din Iasi încearcă să diminueze efectele poluarii accidentale cu uleiuri si hidrocarburi. Sursa, transformatoarele de pe platforma fostului combinat de utilaj greu, Fortus, aflat in faliment. Potrivit oficialilor de la Apele Române, o cantitate neprecizata de uleiuri si hidrocarburi a patruns din sistemul de canalizare pluviala in piriul Valea Adânca, apoi în râul Nicolina, Bahlui, Jijia, pâna la confluenta cu râul Prut.

Politia a deschis o ancheta. Au fost montate baraje plutitoare si materiale absorbande pentru limitarea efectelor poluarii si pentru neutralizarea poluarii provenite de la Fortus. Prefectul de Iasi a convocat comitetul pentru situatii de urgenta la sfirsitul acestei saptamini. Inițial s-au dat asigurari -calitatatea apei potabile furnizată de regia de apa nu este influențată de poluarea de la Fortus. Din data de 24 februarie, s-a oprit alimentarea cu apă brută din sursa Prut pentru stația de tratare Gorban, pentru a proteja calitatea apei tratate de poluantul transferat din pârâul Nicolina. Această întrerupere este menținută pe toată durata intervențiilor Administrației Naționale Apele Române 4 comune primesc apa doar5 ore pe zi.

Prefectul de Iași a declarat ca ApaVital dispune in acest moment de rezervoarele de apă necesare pentru a face față consumului până la înlăturarea peliculei poluante, respectând totodată recomandarea Gărzii de Mediu Iași, de a nu prelua apă brută din râul Prut până la reglementarea situației. Si hotii dau batai de cap celor de la apele romane. O persoană a încercat să fure o porțiune dintr-un baraj plutitor din zona Cartierului Mircea, dar a fost observat la timp și a fugit.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare