IALOMIȚA: Liviu Dragnea a declarat că Guvernul va reabilita sistemul de irigaţii până în 2020

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, în judeţul Ialomiţa, că partea de irigaţii este şi rămâne una strategică, guvernul Grindeanu având ca obiectiv reabilitarea sistemului de irigaţii, astfel încât, până în 2020, să existe două milioane de hectare de pământ irigabile.

“Partea de irigaţii pentru noi a fost şi rămâne strategică. Avem două obiective majore în acest domeniu: reabilitarea sistemului de irigaţii şi 1.980 milioane de hectare. Cred că în până în 2020 vom găsi şi celelalte 20.000 de hectare. Practic 2 milioane de hectare care vor fi irigabile. Şi al doilea obiectiv strategic era să aducem apa pe canalele principale gratuit”, a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că, în prezent, sunt cereri pentru a iriga 400.000 de hectare.

„Sunt economii foarte mari. Pe de-o parte costurile sunt mult mai mici pentru cei care vor să irige. Apa fiind gratuit, majoritatea udătorilor au început să facă cereri. În acest moment sunt cereri pentru a iriga 400.000 de hectare. Creşte foarte mult producţia, la unele soiuri se dublează, la alte soiuri creşte cu 50%”, a completat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea a susţinut că „al doilea obiectiv îl reprezintă extinderea sistemului de irigaţii”.

„Eu i-am cerut ca în acest an să nu se concentreze pe nimic altceva decât pe toate procedurile pentru a atinge primul obiectiv. Anul viitor putem discuta despre extinderea sistemului de irigaţii”, a conchis liderul PSD.

Marţi a fost votată în Camera Deputaţilor o lege care modifică Legea irigaţiilor. Actul normativ, care se află la promulgare, prevede că toate costurile cu apa, până la staţia de punere sub presiune, urmează să fie suportate de ANIF.

Potrivit programului de guvernare, pentru refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii pentru perioada 2017-2020 vor fi alocate sumele de 1,14 miliarde de euro de la bugetul de stat şi 342 de milioane de euro din fonduri europene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS