Confidenţialitate

Ialomița: Bani cheltuiți inutil pentru studii de fezabilitate

O statistică oficială a Consiliului Județean Ialomița arată că, în ultimii șase ani, administrația județeană a cheltuit aproximativ 1 milion de lei pentru studii de fezabilitate.

Respectivele studii ar fi trebuit folosite pentru realizarea unor proiecte de anvergură, însă banii au fost cheltuiți, fără ca acele proiecte să fie realizate.

Discutabilă este și oportunitatea publică a proiectelor pe care Consiliul Județean Ialomița a încercat să le dezvolte.

Un exemplu în acest caz este faleza dotată cu loc de promenadă de la Dunăre, pe care administrația județeană a încercat să o amenajeze în comuna Bordușani, un sat îndepărtat de la marginea județului Ialomița.

Studiul de fezabilitate aferent acestui proiect a fost realizat în 2013 și a costat 15.500 de lei, iar așa-zisa faleză s-a transformat într-un morman de bolovani răspândiți pe o distanță de peste 500 de metri, pe malul Dunării.

Un alt studiu de fezabilitate plătit de Consiliul Județean Ialomița, realizat în 2016, este cel utilizat pentru reabilitarea și punerea în valoare a bisericii de lemn „Sfântul Nicolae”, monument istoric amplasat lângă Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia.

Controversatul proiect prevedea protejarea bisericii de lemn împotriva acarienilor și a altor microorganisme , prin montarea unui clopot de sticlă deasupra ei. Instalația avea valoarea de 2,7 milioane de lei, banii urmând să vină de la Uniunea Europeană, doar că oficialii de la Bruxelles nu s-au lăsat convinși de utilitatea proiectului și l-au respins.