Confidenţialitate

Ia, simbolul culturii autohtone – GALERIE FOTO

Ziua internaţională a iei este sărbătorită pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene, când întreaga lume îşi aminteşte cum această piesă, care face parte din portul popular românesc, i-a cucerit prin simplitatea, unicitatea şi frumuseţea ei.

Ia este simbolul culturii autohtone, reprezintă istoria şi povestea neamului românesc, iar în ultimii ani a ajuns şi sursă de inspiraţie pentru marii designeri.

Confecţionată din pânză albă de bumbac, in sau borangic, împodobită cu broderii în motive populare româneşti pe piept, la gât sau la mâneci, având o croială simplă, ea a căptat atenţia tuturor datorită faptului că este o piesă vestimentară simplă şi deloc extravagantă.

ie ileana_bt shutterstock

Foto: ileana bt / Shutterstock

Designerii de modă cunoscuţi la nivel internaţional, precum Yves Saint Laurent, Kenzo, Tom Ford şi Jean Paul Gaultier, au inclus ia în prezentările lor, dar şi cei autohtoni au folosit-o în colecţiile lor, printre ei se numără Ingrid Vlasov, Adrian Oianu sau Corina Vlădescu.

ie shutterstock (2)

Iile au fost purtate de personalităţi importante din România, Regina Elisabeta şi Regina Maria, dar şi de celebrităţi de la Hollywood, cum ar fi Emma Watson, Kate Moss, Taylor Swift, Halle Berry, Sharon Stone, Demi Lovato sau Kourtney Kardashian, care au fost cucerite de farmecul lor şi le-au purtat cu mândrie.

Pe data de 13 mai 2013, Institutul Cultural Român din New York a inaugurat seria evenimentelor intitulate “La Blouse Roumaine”, scopul evenimentelor fiind de a promova identitatea culturii româneşti în America de Nord.

ie shutterstock 2

Acest lucru a condus spre propunerea comunităţii online “La Blouse Roumaine” ca ia să fie brand de ţară, pe 24 iunie având loc şi prima zi universală a iei.