Confidenţialitate

Dogioiu, despre pensiile speciale: Baza de calcul, o aberație după mutarea contribuțiilor | AUDIO

PSD va depune un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale, spun surse politice pentru Adevărul.

Pensiile mai mari de 9.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 90%, în timp ce pensiile cuprinse între 6.000 şi 8.900 de lei ar urma să fie impozitate cu 70%.

Președintele PSD Marcel Ciolacu ar vrea susținerea tuturor partidelor pentru eliminarea privilegiilor.

Dacă există deja consens politic din partea tuturor, există pentru a menține pensiile militarilor, iar cele ale magistraților reprezintă o controversă.

Curtea Constituțională a dat o decizie potrivit căreia acestea nu pot fi eliminate.

Orice proiect care ar elimina pensiile magistraților va fi declarat neconstituțional, iar soluția reală este modificarea modalității de calcul, spune realizatoarea emisiunii “Piața Victoriei” la Europa FM, Ioana Ene Dogioiu:

“De aici pleacă toată problema. De asta s-a ajuns la aberația la care s-a ajuns. Baza de calcul, în cazul magistraților, a ajuns la o aberație în urma mutării contribuțiilor. În momentul în care s-au mutat contribuțiile de la angajator la angajat, bruturile au crescut foarte mult și pensia se raportează la brut. Așa s-a ajuns la această aberație. Până acum ele nu existau. Deci, ar trebui lucrat la modul de calcul mai mult, decât căutat tot felul de soluții abracadabrante. Iar dacă scoți pensiile militarilor și ale magistraților, rămâi cu foarte puține pensii speciale, de fapt. Care nici nu cred că merită atâta zbatere”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea privind impozitarea pensiilor speciale inițiată de PNL, care a trecut în februarie de Parlament, a fost declarată neconstituțională.

Un proiect de lege asemănător inițiat de USR, în urmă cu doi ani, nu a primit toate avizele comisiilor de specialitate și nu a fost trimis încă pentru dezbatere în plen.