Confidenţialitate

HUNEDOARA: Nouă angajaţi ai Primăriei Petrila trebuie să restituie 200.000 de lei încasaţi ilegal

Nouă funcţionari ai Primăriei Petrila vor trebui să restituie bugetului local circa 200.000 de lei pe care i-au încasat sub forma unor sporuri la salarii.

Sumele erau evidenţiate în urma unui control al Curţii de Conturi care a vizat perioada aprilie 2016 – mai 2017, iar funcționarii nu aveau dreptul legal la acestea.

Cei nouă angajaţi lucrează la serviciul de achiziţii.

Sporurile la salariu pot veni doar în situația în care aceștia se ocupă de implementarea unor proiecte cu fonduri europene.

Funcţionarii în cauză au primit însă sporuri la salariu şi pentru munca desfăşurată la proiectele finanţate din fonduri guvernamentale, situaţie care nu este permisă de lege.

„ Sporurile trebuiau acordate doar pentru proiectele derulate din fonduri europene. Ei au primit sporuri la salariu şi pentru proiecte derulate din fonduri guvernamentale, prin PNDL, iar aceste sume încasate în plus trebuie recuperate”, a arătat primarul Vasile Jurcă.

În opinia edilului, situaţia a apărut dintr-o confuzie făcută de angajaţii care s-au ocupat de implementarea proiectelor.

„Au înţeles că fonduri externe înseamnă fonduri aduse din afara primăriei, adică şi de la Guvern, însă legea se referă strict la fonduri europene”, a afirmat Jurcă.

El a menţionat că a emis un ordin prin care se reţin sumele primite în plus de la cei nouă angajaţi, valorile de plată fiind cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei.

Funcţionarii cu sume mai mici vor trebui să le restituie în şase luni de zile, dar au fost acceptate şi termene de plată de până la 24 de luni pentru ca banii reţinuţi angajaţilor în cauză să nu depăşească, lunar, 30% din salariu.