VIDEO: Procurorii hunedoreni au început urmărirea penală in rem pentru tentativă de omor în cazul activiștilor de mediu atacați în Retezat

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara au început urmărirea penală in rem pentru tentativă de omor în cazul conflictului de ieri de la poalele Munților Retezat.

Anchetarorii îi audiază pe cei implicați: pe de o parte, pe reprezentanții organizației neguvernamentale de mediu Agent Green (foto: liderul AGENT GREEN, Gabriel Păun), pe de altă parte, pe localnicii acuzați că i-au atacat pe activiștii de mediu care luptă pentru oprirea defrișărilor ilegale.

Corespondentul Europa FM la Hunedoara, Marius Mitrache, transmite:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La solicitarea EUROPA FM, Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a transmis următorul comunicat:

” A fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara un dosar penal privind incidentul care a avut loc ieri, 24.05.2015, în jurul orelor 13,00 pe raza satului Coroieşti, jud. Hunedoara, în care au fost implicate mai multe persoane şi au suferit leziuni 3 persoane, dintre care una, lezată mai grav, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă”.

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara mai arată că ,”a fost începută urmărirea penală pentru faptele de lovire şi tentativă de omor, însă cercetările sunt în curs pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de comitere a faptelor şi nu a fost încă dispusă continuarea de urmărire penală faţă de nicio persoană”.

Contactat de Europa FM, președintele organizației neguvernamentale Agent Green, Gabriel Păun, a povestit că incidentele au început după ce se întorsese dintr-o vizită de documentare în zona Munților Retezat cu o echipă de jurnaliști de la Deutsche Welle.

Apoi a mers spre Rîul Alb, zonă în care o firmă privată  construiește o microhidrocentrală într-o arie protejată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gabriel Păun a adăugat că medicii de la spitalul din Hațeg nu i-ar fi pus un diagnostic complet și că nu s-a simțit în siguranță la Poliție.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gabriel Păun a observat că acest atac urmează publicării unei petiții online privind salvarea zonei Rîul Alb: aproape 100,000 de persoane au semnat respectiva petiție.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Între timp, portalul Internet România Curată a făcut publice primele înregistrări video cu incidentele de la Rîul Alb. Unul dintre activiștii de mediu care au reclamat agresiunile, Alin Andrioni, este persoana aflată la volan.

”Jurnalista care ne însoțea are filmare de pe partea dreaptă, iar eu am filmare de pe partea stîngă a mașinii”, a declarat Alin Andrioni pentru România Curată. ”Se vede clar cum atacatorii iau bolovani în mînă și cum îi aruncă în mașină” (vezi înregistrarea de mai jos, n.r.).

Pe parcursul conflictului anchetat de Parchet, o persoană a fost accidentată grav de una dintre mașinile cu care tinerii activiști au venit la fața locului.

Ar fi vorba de Mihalache Bocea, patronul firmei Abi Automotion, care vrea să construiască o microhidrocentrală în zonă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS