Hugo Chavez, o figură controversată a socialismului

Chavez murit la 58 de ani.

Daca i-ar fi permis sănătatea, el ar fi putut ramine cel puţin până în 2019 la conducerea unei ţări care dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume. Si-a construit popularitatea pe numeroase programe sociale în sănătate şi educaţie. În schimb, opozanţii săi îi reproşează subjugarea statului cu un singur scop: mentinerea la putere(Audio).

Născut în 1954, tatăl a patru copii şi catolic divorţat de două ori, Hugo Chavez a început să pregătească încă din 1982 proiectul său socialist inspirat de Simon Bolivar.

În 1992, cind era locotenent-colonel, a condus o lovitură de stat împotriva preşedintelui de atunci ,Carlos Andres Perez. Ratarea l-a costat 2 ani dupa gratii dar paradoxal tocmai asta l-a făcut foarte popular.

După şase ani, candidat al unei coaliţii de stânga, Chavez a devenit presedintele Venezuelei si imediat a modificat Constitutia. Reales in 2000, nationalizeaza terenurile, petrolul şi băncile.

In 2002 după numeroase manifestatii de amploare, s-a cerut plecarea lui de la putere. Fortat de armata, accepta să demisioneze, dar dupa doua zile revine in functie cu ajutorul a mii de simpatizanţi care ies pe străzile din Caracas.In 2003, supravietuieste referendumului privind revocarea din funcţie, iar 3 ani mai tirziu e reales cu 62% din sufragii.

Schimba din nou Constitutia si capata puteri exceptionale in 2010, cind Parlamentul îi permite să guverneze prin decret timp de 18 luni. In 2011 e operat de cancer, la Havana.

De mai multe ori da asigurari ca s-a vindecat complet , dar tot de atitea ori a avut nevoie de alte tratamente. In aceste conditii, cistiga un nou mandat la preşedinţia Venezuelei.Apărător fervent al uniunii Americii Latine, el a facut alianţe strategice cu Rusia, China sau Iran.

A sprijinit lideri controversaţi, precum libianul Muammar Kadhafi, iranianul Mahmoud Ahmadinejad sau sirianul Bashar al-Assad. Dar, cu toate ca a criticat acerb imperialismul american, nu a suspendat niciodată livările de petrol către Statele Unite.