Hotnews: Preşedintele nu va declanşa referendumul pe justiţie, dar nu a renunţat la idee

Președintele Klaus Iohannis amână referendumul privind Justiția…dar nu se știe până când – spun surse de la Palatul Cotroceni, citate de Hotnews.

Șeful statului nu ar fi renunțat la consultarea populară, dar o va folosi ca „poliță de asigurare” în cazul în care PSD va ataca din nou Justiția, precizează sursele amintite.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu consideră că acest plan al președintelui ar fi unul bun.

“Momentul critic, în opinia mea, declanșat de buclucașa OUG 13, a trecut. E o idee foarte bună ca președintele să-și păstreze această armă, dacă PSD și Guvernul ar apela la altă artilerie grea pentru a lovi lupta anticorupție” – a declarat Alina Gorghiu pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alina Gorghiu a explicat că toate etapele necesare pentru convocarea unui referendum au fost parcurse și că doar președintele poate stabili o eventuală dată pentru desfășurarea consultării populare.

“Acest referendum, din punct de vedere procedural, a ars cam toate etapele pe care trebuia să le parcurgă. Acum, rămâne să vedem ce decide președintele – dacă va organiza referendumul curând, sau mai târziu. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit surselor citate, manifestaţiile de stradă şi-au atins scopul iar ordonanţa 13, prin care se dezincriminau parţial abuzul în serviciu şi conflictul de interese a fost oprită, astfel că un referendum acum ar reprezenta “un glonţ tras în aer”.

Preşedintele a anunţat pe data de 23 ianuarie organizarea unui referendum, însă după ce primit avizul Parlamentului pe data de 13 februarie, Klaus Iohannis nu a mai adus această temă în discuţie.

Pe de altă parte, în absenţa susţinerii partidelor şi rămas fără obiect, există riscul ca referendumul să fie un eşec iar pragul de prezenţă de 30% să nu fie atins.

În 14 februarie, la o zi după ce Parlamentul a dat avizul, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va anunţa “în zilele următoare” data la care va fi organizat referendumul pe justiţie, precum şi întrebarea de pe buletinul de vot. De atunci însă, şeful statului nu a mai adus tema în discuţie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS