Confidenţialitate

Hoți români arestați fiindcă jefuiau camioane din mers, în cinci țări europene

Mai multe grupări din România acționau ca în filme pe drumurile noastre, dar și din alte țări europene: se foloseau de echipamente speciale pentru a deschide ușile tir-urilor aflate în mers.

Valoarea bunurilor furate – milioane de euro.

Au fost 73 de perchezițiile în această dimineață în București, dar și județele Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița.

47 de suspecți sunt urmăriți penal, iar zece persoane au fost deja arestate de autoritățile din Franța:

Cele cinci grupuri infracționale organizate au început să acționeze în 2016.

Timp de doi ani, au furat din camioane aflate în mișcare pe mai multe drumuri publice atât din România, cât și din Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda sau Spania.

Aceștia acționau ca în filme: foloseau mașini străine – de tip-ul „van” – toate cu motor puternic, dar și cu trapă.

Săreau din mașini cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, iar apoi se asigurau cu corzi.

Tăiau lacătele și aruncau bunurile din camion pe trapa lăsată deschisă, notează procurorii DIICOT.

Alți membrii ai grupului – alfați în alte mașini – circulau în paralel, cu aceeași viteză – în spatele camionelor, pentru a nu le permite altor vehicule din trafic să se apropie de cei care furau din camion.

Membrii grupului foloseau stații de emisie/recepție.

După cele 73 de percheziții organizate în București, dar și județele Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița – 47 de suspecți au fost puși sub urmărire penală.

Tribunalul Judiciar din Paris a decis urmărirea penală față de alți 24 de suspecți, dintre care zece deja au fost arestați de către autoritățile Franceze.