Confidenţialitate

Hot-dogul, adus în SUA de către germani

Povestea hot-dogului începe în anii 1800, când imigranţii germani în SUA au adus cu ei cârnaţii “dachshund” (“câine Teckel”), dar şi câinii şoricar.

În anii 1871, “hot dogs” încep să se vândă prin vânzători ambulanţi, primul vânzător fiind Charles Feltman, de la Grădinile lui Feltman în parcul de amuzament din Coney Island.

El a vândut “hot dogs” într-un căruţ de lapte în primul său an de la deschiderea afacerii.

Punerea hot dog-ului într-o pâine caldă şi cu ingrediente variate se datoarează lui Harry Magely, director de catering la New York City’s Polo Grounds, care a inclus sloganul “Red hots! Get your red hots!” (Roşii şi fierbinţi! Ia-ţi-i pe ai tăi!) către clienţii săi.

Popularitatea denumirii de “hot dog” e atribuită desenatorului Tad Dorgan, care a observat un vânzător ambulant vânzând cârnaţi fierbinţi la un meci şi că acest vânzător a strigat “Ia-ţi cârnatul roşu şi fierbinte!”

El a caricaturizat scena: un câine şoricar cuibărit într-o chiflă şi strigând “ia-ţi hot dog-ul”.

Astăzi, în fiecare an, pe 23 iulie este sărbătorită la nivel naţional în S.U.A ca „Ziua Naţională a hot-dog-ului“, o dovadă a pasiunii americanilor pentru crenvurştul aşezat între două felii de pâine.

Rezultatelele unui studiu realizat recent arată că americanii mănâncă aproximativ 20 de miliarde de “hot dogs” pe an.

Foto: Shutterstock