Confidenţialitate

Horaţiu Mălăele îl dirijează pe Nenea Iancu

Horaţiu Mălăele preia frâiele lui Nenea Iancu în această inedită şi inventivă adaptare a celebrei comedii caragialiene, ‘O scrisoare pierdută’. Contrar aşteptărilor, acţiunea nu a fost mutată într-o epocă contemporană, ci s-a păstrat atmosfera cu parfumul ei de altădată. Pe lângă regia pe care o semnează, Horaţiu Mălăele străluceşte şi în scurtul, dar amuzantul rol al lui Agamemenon (Agamiţă) Dandanache, întruchipând un decrepit, dar viclean politician, aparent răscopt, dar niciodată prins pe picior greşit de către adversarii politici.

Spectacolul, care este şi cea mai nouă producţie a Teatrului Naţional din Bucureşti, reprezintă un succes nu doar la public, ci şi în relaţie cu critica de specialitate, care, încă de la premieră, a lăudat iniţiativa lui Horaţiu Mălăele de a aborda, într-o manieră nouă şi inovatoare, capodopera clasică a dramaturgiei româneşti.

Daniel Cristea Enache consemna, în ‘Observator cultural’: ‘personajele caragialiene şi replicile lor trimit către realitatea din afara teatrului – de data aceasta democratică, nu totalitară – pe care o desfac şi o traduc plastic.

Un Trahanache al doilea, dar deloc mai prost, ci upgradat, după cum se ştie, cu Caţavencu, este Agamemnon Dandanache, jucat memorabil de Mălăele’. De asemenea, o altă cronică, cea a Gabrielei Hurezean, menţionează: ‘Mălăele a eliminat lungile tirade ale politicienilor (oricum, le vedem în fiecare zi în Parlament și la televizor…), în schimb, a insistat mai mult asupra creionării personajelor, definite, în primul rând, prin burți direct proporționale cu înălțimea poziției sociale. (…) E drept, lumea lui Caragiale, ca și lumea noastră, este una destul de tristă și rea, dar Mălăele reușește să vorbească despre ea fără patimă, fără venin, fără încrâncenare, cu o detașare olimpiană, reconfortantă’.

După atâtea recomandări elogioase, este evident că reprezentaţia spectacolului ‘Scrisoarea’ din data de 15 septembrie, în cadrul ‘Fest pe Lipscani’, va fi un eveniment inedit, la care sunteţi aşteptaţi, cu mic, cu mare.

PROGRAMUL Fest Pe Lipscani este următorul:

12 Septembrie, ora 20 – ‘PODU”

13 Septembrie, ora 20 – ‘MĂSCĂRICIUL’

14 Septembrie, ora 20 – ‘CAFENEAUA’

15 Septembrie, ora 20 – ‘SCRISOAREA’

16 Septembrie, ora 20 – ‘CARAMITRU-MĂLĂELE, CÂTE-N LUNĂ ŞI ÎN STELE’

17 Septembrie, ora 20 – ‘LECŢIA’

17 Septembrie, ora 21:30 – proiecţie ‘NUNTA MUTĂ’

18 Septembrie, ora 20 – ‘DINEU CU PROŞTI’

19 Septembrie, ora 20 – ‘REVIZORUL’

20 Septembrie, ora 20 – ‘FEMEIA CARE ŞI-A PIERDUT JARTIERELE’

20 Septembrie, ora 21:30 – proiecţie ‘FUNERALII FERICITE’

21 Septembrie, ora 20 – ‘ÎN VALEA CU PARFUM DE FLORI ŞI ZUMZET DE ALBINE…’

Detalii pe www.festpelipscani.ro.

Biletele se pot procura online pe www.bilete.ro si de la casieria Teatrului de pe Lipscani, zilnic, intre orele 12:00-22:00.