Confidenţialitate

Hochei: Canada, campioană mondială pentru a 27-a oară în istoria sa

Canada a câştigat Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, după ce a reuşit să învingă în finală, cu scorul de 3-2 după prelungiri, echipa Finlandei, deţinătoarea titlului, duminică la Riga, relatează France Presse.

Graţie acestei victorii, Canada a reuşit să egaleze Rusia, ambele având acum câte 27 de titluri mondiale (în contul ruşilor fiind trecute însă şi titlurile cucerite în perioada sovietică).

Ultimul succes al reprezentanţilor “frunzei de arţar” la Campionatul Mondial de hochei data din 2016.

Finala împotriva Finlandei a reprezentat, totodată, o revanşă pentru canadieni, după eşecul suferit în finala precedentei ediţii a Mondialului, disputată în 2019 şi câştigată cu 3-1 de finlandezi.

Pentru Canada este o medalie de aur aproape nesperată, după un debut de competiţie catastrofal, în care a pierdut primele trei meciuri, unul dintre ele fără drept de apel în faţa Statelor Unite (1-5).

În finală, Finlanda a reuşit deschiderea scorului prin Mikael Ruohomaa, însă canadienii au restabilit egalitatea prin Maxime Comtois. Europenii au preluat iarăşi conducerea, graţie golului marcat de Petteri Lindbohm, fiind egalaţi din nou în cel de-al treilea sfert, când nord-americanii au marcat prin Adam Henrique.

După 2-2 la finalul timpului regulamentar, meciul a intrat în prelungiri, disputate 3 la 3, golul victoriei Canadei fiind marcat de Nick Paul.

În meciul pentru medalia de bronz la Campionatul Mondial 2021, echipa Statelor Unite a învins cu scorul de 6-1 formaţia Germaniei.