Hillary Clinton paraseste Departamentul de Stat

‘Diplomatul star rock’ pleaca avand convingerea ca a restaurat blazonul Americii si a remodelat politica sa in strainatate, toate atuuri intr-o cursa pentru Casa Alba in 2016, relatează AFP.

Hillary Clinton s-a retras la apogeul popularităţii sale după ce a apărat timp de patru ani o diplomaţie orchestrată de preşedintele Barack Obama şi consilierii săi. In ultima saptamana ea a primit un cor de laude: o baie de mulţime la Departamentul de Stat, cine mondene, conferinţe, întâlniri cu presa şi chiar un interviu cu Obama care a numit-o ‘printre cei mai buni secretari de Stat’ din istoria Statelor Unite. Hillary Clinton a recunoscut regreta părăsirea unei administraţii de 70.000 de persoane care asigură funcţionarea celei mai mari reţele diplomatice de pe planetă, cu 275 de posturi.

Se laudă că a ‘revitalizat diplomaţia americană şi a consolidat alianţele sale’ şi că şi-a adus contribuţia la retragerile din Irak şi în curând din Afganistan, eliminării lui Ben Laden, intervenţiei în Libia, susţinerii Primăverii arabe, izolării Coreei de Nord şi a Iranului, reechilibrării cu Asia şi apropierii relaţilor cu Europa, America latină şi Africa.