Confidenţialitate

Herpes oral: sfaturi și recomandări (P)

Herpesul oral este o infecție cauzată de virusul herpes simplex, care se manifestă de obicei prin apariția unor ulcerații sau vezicule pline cu lichid la nivelul buzelor, gingiilor sau mucoasei bucale.

Acestea tind să persiste în jur de 10 zile, ulcerațiile transformându-se în cruste care pot produce un anumit grad de disconfort.

Întrucât această infecție este foarte comună, află în continuare mai multe despre manifestările herpesului oral și despre opțiunile terapeutice pe care le ai la dispoziție!

Cauza herpesului oral

Herpesul oral este cauzat de virusul herpes simplex, care se poate răspândi prin contactul cu o persoană infectată. Majoritatea persoanelor contractează virusul în timpul copilăriei sau adolescenței prin folosirea acelorași tacâmuri, recipiente de băut, rujuri etc.

Odată pătruns în organism, virusul va fi prezent pe tot parcursul vieții într-o stare latentă, devenind activ însă în anumite situații sau în urma unor factori declanșatori asociați cu:

  • expunerea îndelungată la lumina soarelui;
  • febră;
  • stres emoțional;
  • prezența menstruației;
  • leziuni fizice;
  • intervenții chirurgicale.

Erupțiile sunt mai frecvente în primul an de la infectare, urmând ca viitoarele episoade să fie mai rare și mai ușoare, manifestându-se în principal prin herpes la buză.

Cum se manifestă herpesul oral?

Infecția inițială cu virusul herpes simplex este de obicei cea mai severă, aceasta prezentând simptome caracteristice gripei cum ar fi febră, durere de cap, durere musculară, inflamarea ganglionilor limfatici etc.

Restul episoadelor tind să fie mult mai ușoare, unele persoane fiind chiar asimptomatice. Cele mai comune simptome ale herpesului oral recurent includ:

  • ulcerații sau vezicule dureroase care apar la nivelul buzelor și care sunt extrem de contagioase, în special lichidul din interiorul lor;
  • transformarea în cruste a veziculelor sparte sau rupte;
  • durere și senzație de mâncărime la nivelul erupțiilor.

Simptomele tind dispară complet după 7-10 zile, fără cicatrici sau alte schimbări permanente.

Când este recomandat să apelezi la un medic specialist?

Întrucât simptomele herpesului oral pot fi similare cu alte afecțiuni sau probleme de sănătate, este recomandată diagnosticarea corespunzătoare a acestuia de către un medic specialist.

Adițional, poți opta pentru atenție medicală dacă erupțiile sunt atât de dureroase încât împiedică sau îngreunează consumul de alimente sau băuturi, pentru a preveni apariția deshidratării.

Dacă bebelușul mai mic de 8 săptămâni prezintă erupții de acest tip, atunci este recomandată contactarea medicului cât mai curând posibil întrucât infecția poate deveni severa sau poate duce la alte complicații grave în rândul sugarilor.

În cazul în care ai un sistem imunitar slăbit și prezinți simptome asociate cu această infecție, este recomandat să apelezi la un consult medical, întrucât infecția poate avea manifestări sau complicații mai grave.

Sfaturi legate de tratament și de îngrijirea la domiciliu

De regulă infecția se ameliorează de la sine, fără a fi nevoie de tratament medical specific. Cu toate acestea, medicul poate prescrie tratament antiviral pentru a reduce numărul episoadelor și severitatea simptomelor prezentate.

Adițional, acesta poate prescrie și tratamente pentru ameliorarea disconfortului și a febrei, care pot lua forma de unguente topice și medicamente orale.

Dacă medicul ți-a recomandat un plan terapeutic, este important să citești prospectul medicamentelor și să respecți dozajul și planul de administrare pentru a preveni orice potențiale complicații.

În ceea ce privește remediile naturiste sau cele care pot fi efectuate în propria casă, poți încerca folosirea compreselor reci sau calde, aplicarea un amestec de usturoi zdrobit și ulei de măsline sau doar aloe vera, cu aprobarea medicului specialist.

Indiferent de opțiunea aleasă, asigură-te că folosești medicamente pentru a controla febra și că bei multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Deoarece virusul herpes simplex nu părăsește organismul, majoritatea persoanelor vor prezenta episoade recurente de herpes oral. Dacă te numeri printre acestea, asigură-te că iei toate măsurile necesare pentru ca simptomele să fie cât mai ușoare!

Foto: Shutterstock