Confidenţialitate

Have i been pwned? – site-ul care arată dacă v-a fost spart vreun cont online

În ultima perioadă au loc tot mai frecvent incidente care implică site-uri importante și în care sunt compromise datele de autentificare ale utilizatorilor, dar și, mai grav, datele cardurilor, ceea ce permite hackerilor să facă cumpărături online sau să confirme operațiuni în numele unor utilizatori care nici măcar nu sunt conștienți de acest lucru.

Unul dintre cele mai populare siteuri care verifică dacă un cont a fost expus unui atac informatic este haveibeenpwned.com. Cu ajutorul adresei de e-mail sau a numelui de utilizator puteți afla dacă siteurile pe care ați folosit respectivul nume de utilizator sau adresa de e-mail a avut o ”scurgere de informații” care să vă pericliteze datele personale.

Prima măsură pe care o puteți lua este să vă schimbați parola, alegând una cât mai complicată, care nu vă implică numele, data nașterii sau alte nume care ar putea fi familiare apropiaților sau celor care fac o minimă documentare despre voi.

Pentru a avea o parolă cât mai sigură, selectați una formată din cel puțin opt caractere de diferite tipuri, nu utilizați nume, cuvinte pe care le găsiți ușor în dicționare, numere de telefon, date sau combinații simple dintre acestea și evitați să utilizați o combinație tipică de caractere din tastatură, cum ar fi liniile pe diagonală de pe tastatură (de exemplu, qazwsxed).