Harvard Medical School: Noul coronavirus s-ar fi răspândit în China din august 2019

Noul coronavirus s-ar fi putut răspândi în China încă din august 2019, potrivit Harvard Medical School.

Experții au analizat traficul în spitale cu ajutorul unor imagini satelitare de înaltă rezoluţie preluate din parcările spitalelor din Wuhan, unde a izbucnit pandemia, şi căutări efectuate pe motoare de căutare a unor simptome ca ”tuse” şi ”diaree”, relatează Reuters.

Cercetarea sugerează că ambele coordonate au fost remarcat înainte de debutul declarat oficial al pandemiei de SARS-Cov-2, în decembrie 2019.

”În pofida faptului că nu suntem în măsură să confirmăm dacă creşterea acestor volume are o legătură directă cu noul coronavirus, rezultatele noastre susţin alte lucrări recente care arată că el a apărut înainte de detectarea lui în piaţa de fructe de mare din Huanan”, menționează cercetătorii.

”Aceste rezultate coroborează, de asemenea, ipoteza potrivit căreia virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei şi circula deja în momentul în care s-a declarat epidemia la Wuhan”, adaugă aceștia.

”În august, am constatat o creştere a căutărilor cu privire la simptome de diaree, care nu a fost observată în timpul gripelor sezoniere anterioare, sau în date de căutare cu privire la tuse”, au mai precizat autorii studiului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS