Confidenţialitate

Harta României în cărți citite

O librărie online care a vândut în 2018 peste 1.5 milioane de cărți a creat o hartă inedită a României: Harta României în cărți citite. Astfel se pot remarca preferințele românilor pentru diferite genuri și autori, în funcție de zona geografică, dar și preocuparea mai mare pentru cultură în unele regiuni. În județul Olt, cea mai vândută carte din 2018 a fost ”Alfabetul – Exercitii grafice – Carte de colorat”, în timp ce clujenii au fost interesați de ”Constituția României”.

Cititori care folosesc cel mai mult dispozitivele mobile pentru a comanda pe Libris, librăria online care a avut ideea realizării acestei inedite hărți, locuiesc în Timiș.

Traficul înregistrat de pe dispozitive mobile pe Libris.ro în 2018 a ajuns la 60%, iar ratele cele mai mari de folosire au fost observate la vizitatorii din Timiș (76%), București (72%) și Cluj (71%). La polul opus din perspectiva folosirii dispozitivelor mobile se află vizitatorii din Harghita (53%), Covasna (54%) și Brăila (57%).

”Străinul de lângă mine” al româncei Irina Binder, este cea mai vândută carte pe Libris.ro în 2018, fiind cartea preferată în 30 dintre cele 42 județe ale țării.

Cartea ”Insomnii”, a aceleiași autoare, se află pe locul 2 în topul național, urmată de volumele ”Micul Prinț” de Antoine de Saint Exubery, ”Medicina, nutriție și bună dispoziție” de Simona Tivadar și ”Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari.

București, cu 313.517 cărți, Brașov, cu 130.873 și Cluj cu 83.488 sunt județele în care s-au comandat cele mai multe cărți prin Libris.ro în 2018.

Cele mai vândute titluri în aceste județe au fost ”Străinul de lângă mine” de Irina Binder în București, ”Orbi”de Petronela Rotar în Brașov și ”Constituția României”, în Cluj.

Brașovenii, bucureștenii și ilfovenii au plasat cele mai multe comenzi raportat la populația județului.

Cea mai mare valoare medie a comenzii s-a înregistrat în Brașov, 155 lei, aproape dublă față de media națională, în valoare de 80 lei. Cel mai fidel client de pe Libris.ro este tot din Brașov, el plasând 238 comenzi în decursul anului 2018. De altfel, clienții din Brașov au făcut în medie 1,73 comenzi, cea mai mare valoare în raport cu județele țării. Clienții din Bacău au plasat în medie 1,45 comenzi, iar cei din Cluj și București, 1,44 comenzi.

Beletristică, Dezvoltare personală și Cărți pentru copii sunt cele mai populare categorii de carte pe Libris.ro, alături de Manuale și carte școlară, în aproape toate județele țării.

Harta României în cărți citite – câteva județe reprezentative pentru preferințele diversificate


Harta completă poate fi consultată la adresa https://www.libris.ro/romania