Confidenţialitate

Haos la spitalele din țară, după scandalul dezinfectanților diluați

Ministerul Sănătății anunță că va posta pe site lista spitalelor unde au fost făcite testele în cazul dezinfectanților.

Ieri însă, Ministerul Sănătății le-a interzis responsabililor din Sănătate din țară să comunice rezultatele analizelor la probele de sanitație din spitale. Asta după ce ministrul Achimaș Cadariu a anunțat că 150 din cele peste 3.500 de probe au ieșit negative. Motivul: ancheta privind dezinfectantele Hexi Pharma folosite în peste 350 de spitale publice a fost preluată de procurori.

Chiar și așa, Gazeta Sporturilor a aflat că unele dintre  cele 150 de rezultate negative s-au înregistrat la Galați, inclusiv la Spitalul de Copii Sfântul Ioan. Aici, streptococul auriu, bacterie mortală,  ar fi rezistat chiar și după aplicarea dezinfectanților Hexi Pharma, susține Gazeta Sporturilor.

Spitalul de copii din Galați se află în subordinea Primăriei , dar primarul orașului, Marius Stan, susține că șefii unității sanitare au refuzat să-i comunice rezultatele analizelor.

Corespondentul Europa FM, Ema Turcu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest context, Europa FM a încercat să vadă care este situația și la alte mari spitale din țară.

Moldova este regiunea aflată în topul numărului de infecții intraspitalicești înregistrate în perioada 2010-2015, peste două mii.

La Iași, Spitalul Județean de Copii a reziliat contractul cu firma Hexi Pharma, deși managerii de aici spun că rezultatele analizelor sunt bune.

În schimb, la Vaslui, surse din cadrul Spitalului Județean, susțin că DSP–ul nici măcar nu a ajuns în unitate pentru a face analize.

Spitalul a fost cel care a efectuat testele de sanitație. Potrivit DSP, Spitalul Judetean de Urgentã din Vaslui cumpără de ani de zile, în baza unei licitații, dezinfectantul vândut de Hexi Pharma. Unitatea sanitară are pe stoc în prezent cantități de dezinfectant pe care le folosește în continuare. DSP nu a solicitat deocamdată încetarea folosirii respectivelor soluții. Inspectorii sanitari urmează să facă un control la spital de unde vor preleva probe.

La Suceava, Spitalul Judetean de Urgenta folosește tot dezinfectanți de la Hexi Pharma. Spitalul s-a confruntat cu o rată ridicată a infecțiilor intraspitalicești în ultimii doi ani. Directorul medical Tiberiu Brădățan a declarat că spitalul are contracte de achiziție cu mai multe firme între care și Hexi Pharma, precizând că nu știe cantitățile exacte. În urmă cu două luni, doi nou-născuți au murit în urma unor infecții contractate în spitalul sucevean.

Toate spitalele din Iasi au avut sau încă mai au contracte cu cei de la Hexi Pharma.  Unii manageri au reziliat deja contractele cu această firmă, iar alții încă așteaptă rezultatul probelor de laborator. Radu Terinte, directorul Spitalului de Copii “Sfanta Maria” din Iași, susține că a reziliat contractul cu Hexi Pharma cu toate că probele de laborator au ieșit negative.  Conducerea Maternității „Cuza-Vodă“ a precizat  că, în prezent, contractul dintre Hexi Pharma și spital a expirat, iar la viitoarea licitație, firma va fi exclusă, pentru a nu apărea probleme.

În judeţul Buzău, rezultatele analizelor comandate de Ministerul Sănătății  la sfârșitul lunii aprilie nici măcar nu au sosit, au declarat pentru Europa FM surse medicale din județ. Acestea admit că abia după tragedia de la Colectiv, raportările privind infecțiile intraspitalicești au ținut cont de realitate.

 

Spitalul Municipal Râmnicu Sărat se aprovizionează cu dezinfectanţi de la compania Hexi Pharma de mai mulţi ani. În general, s-au făcut achiziţii diecte a căror valoare medie a fost de 3000 de euro. La izbucnirea scandalului legat de diluarea cestor substanţe unitatea medicală încă mai avea în stoc produse de această companie. Primul lucru pe care l-au făcut autorităţile a fost acela de a verifica ultimele rezultate ale analizelor epidemiologice. În acest caz, ultimele analize s-au făcut la finele lunii martie, iar rezultatele nu au indicat riscuri epidemiologice. După aceste constatări, inspectorii sanitari au prelevat ei înşişi probe din unitatea medicală, iar rezultatele sunt aşteptate de la laboratorul propriu al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău.  De notat că în judeţul Buzău şi alte unităţi medicale au cumpărat până în 2012 dezinfectanţi de la compania Hexi Pharma. În 2012, de pildă, Spitalul Judeţean a făcut o achiziţie de circa 20 de mii de euro de substanţe de la acest furnizor.

Corespondentul Europa FM, Cătălina Jingoiu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și la Râmnicu Vâlcea, situația este prezentată de responsabilii sanitari ca fiind foarte bună, dar refuză să comunice rezultatele analizelor.

Directorul Spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea, Dan Ponoran, a declarat că „încă din mai 2015 spitalul achiziţionează dezinfectanți de la firma HEXI PAHRAMA”.

Direcția de Sănătate Publică Valcea a refuzat să vorbească despre rezultatele  controalelor făcute în spitalele din Drăgăşani, Horezu şi Brezoi, susținând că „datele sunt confidențiale și doar Mnisterul Sănătătaţii le poate da publicităţii”.

La Spitalul de Urgență din Târgu Mureș a fost oprită folosirea dezinfectanților Hexi Pharma. Aici s-au făcut analize însă nu și pentru viruși și spori bacterieni.

Unitatea a contractat prin licitație substanțe dezinfectante de la Hexi Pharma în decembrie anul trecut. S-au făcut probe pe suprafețe și mâini și rezultatele au fost negative. Pentru viruși și spori bacterieni nu s-au făcut analize.  La Institutul Inimii s-au făcut 16 probe bacteriologice pe suprafețe și mâini. Și aici rezultatul este negativ. Se folosesc în continuare dezinfectanții, dar in cantități mai mari. Au fost trimise probe la ICECHIM București pentru stabilirea concentrației.

La Spitalul Clinic Judetean Mures nu se folosesc dezinfectanti HexiPharma.

Banii lor, infecțiile noastre: iată cum este denumită o anchetă Rise Project care arată că 75% din încasările firmei Hexi Pharma sunt bani publici.

Jurnaliștii susțin că mii de euro au fost scoși aproape lunar de Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma Co, din offshore-ul cipriot în care își ascundea profiturile din afacerea cu dezinfectanți.

Patronul își derula afacerile în colaborare cu tatăl său – fost farmacist șef la Spitalul Universitar, în perioada în care unitatea era condusă de Sorin Oprescu.

Începând din martie 2008, cei doi Condrea au încasat împreună 1,3 milioane de euro.

Asta s-a întâmplat în aproape 2 ani de la înființarea firmei cipriote – un offshore în care patronul Hexi Pharma își ascundea profitul realizat în România.

De acolo, banii ajungeau din nou în România – de această dată în conturile personale. Plățile lunare au atins uneori și 100 de mii de euro, potrivit Rise Project.

Sumele încasate de Dan Condrea și de tatăl său în Cipru reprezintă peste 40 la sută din valoarea totală a contractelor cu spitalele de stat în perioada 2008-2009.    Datele oficiale arată că, atunci, Hexi Pharma a câștigat 3 milioane de euro livrând produse în sistemul medical public.

Banii veneau, așadar,  în proporție de 75 la sută de la contribuabili.

În tot acest timp, potrivit Rise PROJECT, peste 54 de mii de pacienți au căpătat infecții în spitale, mai ales din 2012 încoace.