Confidenţialitate

Haiti: Bilanțul devastatorului cutremur depășește 1.300 de decese

Eforturile de căutare şi salvare a supravieţuitorilor rămași printre dărâmăturile clădirilor sunt în plină desfășurare în Haiti, duminică, după cutremurul de magnitudine 7,2 care a lovit statul insular.

Bilanţul provizoriu depășește 1.300 de decese și aproape 6.000 de răniți, potrivit Reuters.

Puternicul seism a dărâmat sute de case în această ţară care încă nu îşi revenise complet după un alt cutremur major, produs în urmă cu 11 ani.

Criza economică şi socială prin care trece Haiti era exacerbată şi de asasinarea președintelui Jovenel Moise, în urma unui atentat cmois la 7 iulie.

Cele mai multe pagube s-au produs în zona de sud-vest a insulei, în special în regiunea oraşului Les Cayes.

Biserici, hoteluri, spitale şi şcoli au fost puternic afectate sau distruse de seism, în timp ce zidurile unei închisori pur şi simplu s-au prăbuşit sub puterea undelor seismice ce au zguduit insula.

“Trebuie să arătăm multă solidaritate faţă de această urgenţă”, a declarat premierul haitian Ariel Henry.

Spreiați, numeroşi haitieni şi-au petrecut noaptea de după cutremur sub cerul liber.

Imagini ale distrugerilor provocate de seism, postate pe reţelele de socializare, arată oameni care salvează cu mâinile goale supravieţuitori dintre dărâmături.

Accesul în zonele cele mai afectate de cutremur este îngreunat şi de deteriorarea ordinii publice după asasinarea preşedintelui, unele drumuri de acces fiind controlate de membri ai unor bande.

După asasinarea preşedintelui Jovenel Moise, atentat dus la îndeplinire de un grup de mercenari columbieni ajutaţi de complici din Haiti, premierul Ariel Henry a anunţat că vor fi organizate alegeri prezidenţiale cât mai repede cu putinţă.

Haosul şi ruina lăsate în urmă de acest dezastru natural ar putea duce la o nouă amânare a alegerilor prezidenţiale.

Cutremurul produs sâmbătă în Haiti a fost resimţit până în Jamaica şi Cuba, iar ţările din regiune s-au oferit rapid să ajute Haiti.

“Sunt întristat de cutremurul devastator produs în Saint-Louis du Sud, Haiti, în această dimineaţă. Prin intermediul USAID, susţine eforturile pentru evaluarea pagubelor, pentru recuperare şi reconstrucţie”, a declarat preşedintele american Joe Biden.

Una dintre vedetele tenisului feminin, Naomi Osaka, al cărui tată este originar din Haiti, şi-a exprimat durerea după această nouă catastrofă printr-un mesaj pe Twitter în care anunţă şi că toţi banii pe care îi va câştiga într-un turneu de tenis de săptămâna viitoare, îi va dona pentru victimele cutremurului.

“Ştiu că sângele strămoşilor noştri este puternic. Vom continua să ne ridicăm” a susţinut sportiva.