Hackerii ruși au lansat informații care au vizat campania electorală a lui Emmanuel Macron

Un raport publicat de o societate japoneză de securitate cibernetică a scos la iveală că hackerii ruși au lansat atacuri informatice care au vizat campania electorală lui Emmanuel Macron, candidatul care a obținut cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale din Franța și s-a calificat în turul doi de scrutin, alături de candidata de extremă-dreapta, Marine Le Pen.

Atacurile sunt similare celor care au subminat campania electorală a lui Hillary Clinton în favoarea lui Donald Trump – reiese din același raport.

Cu o săptămână înainte primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, Emmanuel Macron spunea că va ști să se facă respectat de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Kremlinul a reacționat imediat și a anunțat că va respecta votul francezilor. Și totuși, se pare că Rusia are un favorit al scrutinului, comentează jurnaliștii cotidianului francez Le Figaro. Ei au publicat un raport întocmit de o firmă japoneză de securitate cibernetică ce scoate la iveală că site-ul mișcării En Marche! (care îl susține pe Emmanuel Macron) a fost vizat de atacuri informatice lansate de hackerii ruși. Aceștia au creat și 4 site-uri-capcană cu nume și aparență similară site-ului oficial al lui Emmanuel Macron. Astfel de atacuri erau menite să obțină date personale ale vizitatorilor imprudenți.  De altfel, în timpul campaniei electorale, membrii echipei lui Emmanuel Macron au denunțat calomniile care circulau pe rețelele de socializare.

Aceiași hackeri s-ar fi implicat și în campania prezidențială a lui Hillary Clinton, așa că serviciile de securitate din Franța au avertizat echipele de campanie ale candidaților cu privire la aceste amenințări.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a negat orice intenție de amestec în scrutinul prezidențial din Franța. Totuși, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța, postul TV al armatei ruse i-a îndemnat pe francezi să o voteze pe candidata de extremă dreapta, Marine Le Pen. Aceasta se va confrunta cu Emmanuel Macron în turul doi al prezidențialelor din Franța, programat pe 7 mai.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS