Confidenţialitate

Guvernul votează, vineri, Bugetul pe 2021 | AUDIO

Guvernul va vota mâine bugetul pe anul în curs,  un buget al prudenţei, a spus premierul Florin Cîțu. Ba, unul al austerităţii, spune Opoziţia.  Proiectul Legii Bugetului de Stat a fost în dezbatere publică în ultimele zile.

Astăzi, Consiliul Economic şi Legislativ a dat aviz negativ rpoiectului de buget. Premierul Florin Cîţu se îndoieşte de buna credinţă a membrilor Consiliului.

”Mi-ar fi plăcut să văd și această grijă pentru impasul bugetar al Consiliului Economic și Social atunci când se aruncau bani în stânga și în dreapta fără nici un fel de fundamentare. Vă aduc aminte că, atât Legea Pensiilor cât și Legea Salarizării, aprobate de guvernele PSD, nu au avut nici o fundamentare economică, nu existau sursele de finanțare și totuși, acest CES a dat aviz pozitiv”, a declarat premierul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul a comentat şi criticile potrivit cărora Sănătatea ar fi primit bani puţini de la buget.

”Se văd bugetele ministerelor foarte clar. Nimeni nu înțelege că un buget care arată 143 de miliarde anul acesta este mai mare decât 10,5 anul trecut și 9 în 2019. Ar trebui să ne uităm la domenii. Ministerul Sănătății, dar avem și autorități locale care cheltuiesc bani și au spitale în subordine, avem și ministere care au spitale în subordine și avem și Casa Națională de Sănătate. La Sănătate, anul acesta, în buget sunt aproape 54 de miliarde de lei”, a explicat Florin Cîțu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Principalele direcţii ale bugetului : salariile și sporurile bugetarilor rămân neatinse, ele vor fi stabilite printr-o nouă lege a salarizării.

Se prevede un buget de investiții de 5,5% din PIB, cel mai mare din istorie, iar datoria publică urcă la 55% din PIB. 900 de milioane de lei sunt alocaţe pentru cumpărarea de vaccinuri anti-Covid.