Guvernul trimite azi in Parlament proiectul privind reducerea CAS cu 5%

Pentru ca documentul să fie aprobat cât mai repede, PSD propune organizarea unei sesiuni extraordinare – a declarat în urmă cu câteva zile premierul Victor Ponta.

Potrivit proiectului realizat de Guvern, contribuțiile de asigurări sociale vor scădea cu 5 la sută la angajator începând cu 1 octombrie.

Măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern, iar impactul bugetar este de 850 de milioane de lei pe ultimele 3 luni ale anului.

Ieri, deputații au respins proiectul opoziției referitor la reducerea CAS.

Parlamentarii puterii au explicat că inițiatorii nu au calculat impactul bugetar.

Scăderea CAS cu 5 puncte procentuale ar ușura povara fiscală suportată de angajatori, ceea ce i-ar putea încuraja să creeze noi locuri de muncă – a spus fostul ministru al finanțelor, Gheorghe Ialomițianu. Deputatul PDL a explicat că măsura se va putea aplica de la 1 iulie.

Deși guvernul e dispus să aplice reducerea CAS cu 5 la sută, parlamentarii puterii nu au fost de acord cu proiectul opoziției. N-ați calculat impactul bugetar al unei asemenea măsuri – le-a spus deputatul PSD, Viorel Ștefan.

Camera Deputaților, care era for decizional, a respins proiectul.

În dezbaterea Parlamentului, va intra proiectul Guvernului privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Măsura se va aplica de la 1 octombrie. Nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern. Social-democrații au cerut convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru ca proiectul să primească votul final la începutul lunii iulie.