Guvernul SUA vrea să le ofere cecuri cetăţenilor americani, ca ajutor contra coronavirusului

Administraţia Donald Trump intenţionează să le ofere cecuri cetăţenilor americani, în două săptămâni, în cadrul unui set de stimulente pentru limitarea daunelor generate de epidemia de coronavirus asupra economiei SUA, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Noua legislaţie cu măsurile de stimulare, care potrivit unui oficial american de rang înalt, pot ajunge la nivelul de 1.200 de miliarde de dolari, ar marca o schimbare de direcţie spre o reacţie mai agresivă în materie de politici economice, în contextul în care din cauza epidemiei au fost închise şcoli, baruri, restaurante şi unităţi de producţie.

Sectoare de afaceri variate, de la transporturile aeriene la turism, se confruntă cu scăderi drastice ale activităţilor.

Setul de măsuri “va fi major şi îndrăzneţ”, a declarat marţi preşedintele SUA, Donald Trump, subliniind că acţiunile de stimulare economică generează “entuziasm” în Congres.

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei, a ajuns deja la un acord cu Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, pentru aprobarea a două proiecte legislative în sensul contracarării epidemiei de coronavirus.

Prima măsură prevede alocarea unor fonduri de urgenţă de 8,3 miliarde de dolari, în timp ce a doua, care urmează să fie aprobată de Senatul SUA, include garanţii pentru concedii medicale plătite şi finanţare pentru analize de diagnosticare a coronavirusului, suma totală prevăzută fiind de 100 de miliarde de dolari. Iniţial, Casa Albă analiza posibilitatea unui al treilea proiect, cu valoarea cuprinsă între 800 şi 850 de miliarde de dolari, dar un oficial a declarat că nivelul a fost crescut la 1.200 de miliarde de dolari.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS