Guvernul stabileste forma finala a noului Cod Fiscal (AUDIO)

Guvernul s-a reunit astăzi, în ședință specială, pentru a stabili forma finală a Noului Cod Fiscal și a Codului de Procedură Fiscală.

Cele două proiecte vor fi aprobate miercuri de Executiv și trimise în aceeași zi la Parlament, a anunțat la începutul ședinței, premierul Victor Ponta.

Noul cod fiscal prevede reducerea TVA de la 24 la 20 la sută. Există însă o listă a alimentelor cărora li se va aplica TVA de 9 procente. În afară de pâine, pe listă se află carnea, peștele, legumele, fructele, dar și laptele, ouăle, animalele și păsările vii.

Taxa pe valoare adăugată de 9 la sută se va aplica de anul viitor și pentru accesul la evenimentele sportive.

Noul cod fiscal actualizat la sfârșitul săptămânii trecute stabilește și că taxele și impozitele locale vor fi indexate anual, ținând cont de rata inflației.

Tot din 2016, va crește cu peste 6 la sută valoarea impozabilă la toate categoriile de clădiri. Și impozitul pe terenuri va fi mai mare, la fel și cel pentru mașini, deoarece proiectul de cod fiscal prevede majorarea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată.

Premierul Victor Ponta a precizat însă că decizia de majorare sau de reducere a impozitelor va aparține autorităților locale.