Guvernul și-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi | AUDIO

Guvernul Orban și-a asumat astăzi răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

Primul ministru spune că sistemul propus de ei astăzi de alegere a primarilor cu 50% plus 1 dintr-un tur sau organizarea a două tururi dacă un candidat nu strânge voturile din prima ar oferi mai multă legitimitate aleșilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am văzut că PSD a anunțat că depune o moțiune de cenzură. M-am uitat pe rezultatele alegerilor locale din 2016, în care trebuie să știți, domnilor parlamentari care nu știți, peste 1500 din primarii care au câștigat alegerile au fost aleși cu 50% plus unu. Păi, voi ar trebui să susțineți acest sistem de alegere”, a spus premierul Ludovic Orban, miercuri, în cadrul discursului de la ședința asumării pe legea electorală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În şedinţa de marţi, cabinetul condus de liberalul Ludovic Orban a adoptat forma finală a proiectului privind alegerea primarilor în două tururi, cu mai multe amendamente.

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat că a fost acceptată reducerea de la 90 la 60 de zile a duratei vizei de flotant pentru persoanele care își schimbă domiciliul înaintea alegerilor.

De asemenea, a fost redus numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor.

Opoziția social-democrată reclamă modificarea legii cu doar câteva luni înainte de alegerile locale și strânge semnături pentru o moțiune de cenzură împotriva executivului PNL.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS