Guvernul propune prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Se permit slujbele în biserici

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, că CNSU a adoptat, în unanimitate, o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 17 iunie 2020.

Măsura trebuie încuviinţată de Parlament.

ALDE și Pro România votează împotrivă.

USR și UDMR nu spus încă pentru ce variantă optează.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Orban a precizat că se va permite și reluarea oficierea slujbelor în biserici, dar cu respectarea unor reguli.

„Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. O precizare: Noi nu am închis bisericile, ele au fost deschise. Va fi un număr restrâns de credincioși permis în interiorul bisericilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Orban a mai spus că față de situația existentă, a fost luată decizia de a face o nouă relaxare a restricțiilor, în conformitate cu decizia adoptată vineri.

Astfel, se va permite desfășurarea activităților în mall-uri, cu excepția cinematrografelor, restaurantelor și sălilor de jocuri, se va relua activitatea sălilor de fitness, se reia activitatea în after-school-uri și grădinițe pe perioada verii, precum și reluarea jocurilor de noroc.

De asemenea, premierul a mai spus că încetează forma de sprijin pentru părinți.

”Foarte mulți părinți au solicitat la redeschiderea grăsinițelor și tipurilor de activități after-school. Toate regulile stabilite trebuie respectate pentru a reduce la minimum riscul infectării celor care beneficiază de aceste activități”, a mai spus premierul.

Opoziția social-democrată vrea ca perioada prelungirii stării de alertă să nu depășească 15 zile.

”Ce doresc de la Guvern să ne explice de ce în spaţii inchise putem juca păcănele şi de ce în spaţii închise la biserică nu putem merge. Când avem dublă măsură, vă spun eu sunt singur lucru: când un guvern ia decizii prin dublă măsură, e un singur lucru, se numeşte corupţie”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS