Guvernul olandez i-a interzis şefului diplomaţiei turce să zboare la Rotterdam

Turcia l-a convocat sâmbătă pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe, pe măsură ce disputa dintre cele două state a luat amploare, după ce Guvernul olandez i-a interzis şefului diplomaţiei turce să zboare la Rotterdam.

Ministerul olandez a invocat temeri legate de ordinea publică şi de securitate pentru a nu permite zborul lui Cavusoglu.

Olanda i-a interzis sâmbătă avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam. Este cea mai recentă dovadă a tensiunilor diplomatice generate între Ankara şi Occident, generate de campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui, relatează AFP.

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a reacţionat imediat, numind Olanda un “vestigiu al nazismului” şi ameninţând cu interdicţii de călătorie pentru diplomaţii olandezi.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat sâmbătă că remarcele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a comparat olandezii cu naziştii, “întrec limita”, relatează Reuters.

Ministrul turc de Externe a anunţat că va merge sâmbătă la Rotterdam, în pofida deciziei autorităţilor olandeze de a nu-i permite să facă în oraş campanie pentru referendumul din 16 aprilie, din Turcia.

Primarul Rotterdamului a dat, însă, asigurări vineri că ministrul turc este liber să vină în oraş.

Vizite ale miniştrilor turci în diverse ţări din Europa, organizate cu scopul de face campanie pentru tabăra ”da” în referendumul cu privire la o sporire ale puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au provocat o nemulţumire în aceste state.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS