Guvernul nu renunta la modificarea Codului Fiscal

Aceasta cuprinde majorările de taxe şi impozite pe clădiri şi maşini. Proiectul va fi discutat, mâine, în Guvern.

Documentul respectiv a fost postat la sfârșitul săptămânii trecute pe site-ul ministerului de finanțe.

Premierul Victor Ponta a cerut însă retragerea acestuia, pentru ca mai întâi să fie discutat în guvern și apoi lansat în dezbatere publică.

Conform proiectului, taxele pentru posesorii de maşini cu motoare ce au capacitate cilindrică de până la 2 mii de centimetri cubi vor crește. Când vine vorba despre mașini puternice, cu motoare de peste 2 mii de centimetri cubi, taxele vor fi mai mici.

Vizați în proiect sunt și proprietarii de locuinţe în care funcţionează firme. Ei ar urma să plătească un impozit de aproape 2 la sută din valoarea imobilului.

Impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării. Ele vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50%, față de nivelul maximum de 20%, cât este permis în prezent.

Premierul susține că măsurile vor intra în vigoare abia după ce se încheie dezbaterile cu Banca Naţională, FMI şi Comisia Europeană, a spus, luni seara, Victor Ponta, citat de Mediafax.