Confidenţialitate

Guvernul nu a adoptat măsura care obligă angajații nevaccinați din centrele rezidențiale sociale să se vaccineze | AUDIO

Guvernul NU a adoptat nici acum măsura care obligă angajații din centrele rezidențiale sociale care nu a făcut covid fie să se vaccineze împotriva covid, fie să se testeze periodic, din bani proprii, pentru a reduce riscul apariții de focare în rândul celor vulnerabili.

Asta deși au trecut aproape trei săptămâni de la anunțarea măsurii.

De asemenea, nici obligativitatea testării din bani proprii a personalului medical nu a fost adoptată.

Măsura care se referă la angajații din centrele rezidențiale a fost discutat pe 15 septembrie, dar nu a fost adoptată pentru a intra în vigoare.

Apoi, Guvernul a explicat că măsura ce viza salariații din cămine de bătrâni sau alte centre sociale va fi cuplată și deci adoptată, la pachet cu obligativitatea testării din bani personali a angajaților din Sănătate și Ministerul de Interne. Proiectul anunțat public prevedea că cine nu se conformează, poate fid at afară.

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa FM că motivul neadoptării acestor măsuri a fost refuzul Ministerului Justiției de a aviza proiectul în condițiile în care  Curtea Constituțională a explicat că nu se pot îngrădi drepturi prin ordonanță de urgență sau hotărâre de govern cid oar prin lege aprobată de Parlament.

În acest context, sindicaliştii ai Federaţiei Sanitas protestează astăzi, în faţa Guvernului.

Președintele organizației, Leonard Bărăscu:

”Nu suntem împotriva vaccinării, dar suntem împotriva ideii de a obliga persoanele să plătească testele care ar trebui făcute.”

Aceleași surse guvernamentale au explicat pentru postul nostru că dacă  proiectul guvernul va primi totuși avizele necesare, ar putea fi adoptat totuși astăzi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anca Grădinaru