Confidenţialitate

Guvern: Militarii-sportivi români răniţi în misiuni vor fi asimilaţi celorlalţi sportivi

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, luni, la ceremonia dedicată militarilor care au participat la Jocurile paralimpice Invictus, că premierul Mihai Tudose a dispus modificarea legislaţiei astfel încât membrii Invictus să fie asimilaţi celorlalţi sportivi care reprezintă România.

MApN a organizat, luni, o ceremonie în onoarea celor 15 militari care au participat la Jocurile paralimpice Invictus, de la Toronto.

România a fost reprezentată, în premieră, la “Invictus Games Toronto – 2017”, în perioada 23-30 septembrie, de 15 sportivi, militari răniţi sau invalizi ca urmare a misiunilor în teatrele de operaţii sau în ţară, la şapte discipline sportive – tir cu arcul, atletism, înot, ridicări de greutăţi, canotaj în sală la simulator, volei din şezut şi ciclism.

Prima medalie a echipei Invictus România a fost câştigata de maiorul Laurenţiu Şerban, care a obţinut bronzul la proba de 1.500 de metri.

Maiorul Laurenţiu Şerban, căpitanul lotului Invictus România, a fost rănit în Afganistan în anul 2006, în timp ce îşi scotea colegii dintr-un transportor amfibiu blindat care fusese atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Locotenentul Ciprian Iriciuc, rănit în anul 2015 în Afganistan, a obţinut medalia de bronz la proba de canotaj în sală.

Echipa României, formată din Ionuţ Butoi, Dorin Petruţ şi Nicuşor-Augustin Pegulescu, a câştigat medalia de aur în finala de tir cu arcul, compound, la Invictus Games Toronto 2017.

Ionuţ Butoi a abţinut si medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.

Ionuţ Butoi a fost rănit în anul 2008, în Afganistan. În urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, militarul a fost la un pas de a-şi pierde viaţa. Şi-a fracturat coloana, a rămas paralizat de la brâu în jos, a făcut diabet din cauza stresului fiind acum dependent de insulină. Se antrenează pentru probele de tir cu arcul, haltere şi înot.

Nicusor-Augustin Pegulescu a fost rănit în anul 2009 în Afganistan. Are piciorul stâng amputat şi se antrenează pentru probele de canotaj în sală, la simulator, si tir cu arcul.

Dorin Petruţ a fost rănit în anul 2007, în Irak. Are în piciorul stâng, de la genunchi la gleznă, o tijă din titan, prinsă cu cinci şuruburi. Se antrenează pentru proba de tir cu arcul.

Echipa care a reprezentat România la Invictus Games 2017, de la Toronto, s-a întoars în ţară luni noaptea. Militarii, membrii familiilor şi staff-ul tehnic au fost întâmpinaţi la sosire, pe aeroport, de ministrul Mihai Fifor.