Confidenţialitate

Executivul anunță majorarea salariilor anumitor categorii de bugetari, cu 10%, în două tranșe. Marcel Ciolacu: „Guvernul României atât își permite” | AUDIO

În prag de alegeri, sub presiunea protestelor din instituțiile statului, Executivul vrea să majoreze cu 10% salariile unor bugetari, inclusiv din primăriile cu până la 20.000 de locuitori. Majorările ar urma să se aplice chiar în lunile cu alegeri – adică în iunie și în septembrie. Un proiect de ordonanță de urgență care prevede aceste măsuri a fost pus aseară în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Se întâmplă după o perioadă de tensiuni sociale: angajații Executivului au declanșat grevă japoneză, iar salariații din primării au protestat în țară. Nemulțumiți sunt și angajații din muzee care au boicotat Noaptea Muzeelor dar și cei care lucrează în Parlament. 

Majorările vor viza mai multe categorii de bugetari

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranşe – pentru luna iunie şi septembrie.

Impactul bugetar este de peste un miliard de lei, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Majorările vor viza mai multe categorii de bugetari: angajați din Cultură și  Diplomaţie, personalul cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale.

Pe lista celor care vor urma să primească salarii mai mari se numără funcţionarii publici şi personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din localitățile cu până la 20.000 de locuitori dar și personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Guvernului și a ministerelor, precum şi din cele aflate sub controlul Parlamentului.

De asemenea, se prevede ca personalul agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi agenţiei pentru protecţia mediului municipiului Bucureşti să beneficieze de salarizare corespunzătoare funcţiilor publice de stat prevăzute la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

De unde vor veni banii pentru aceste majorări?

Potrivit documentului: banii pentru majorări vor veni din procesele de re-organizare instituţională, din creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi a plăţii contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale și de sănătate şi a impozitului pe venit. Din nou, Executivul vorbește despre creşterea gradului de colectare și de reducere a unor cheltuieli cu bunurile şi serviciile.

Majorările cuprinse în documentul pus în dezbatere publică vin după o perioadă de tensiuni sociale: angajații Executivului au declanșat grevă japoneză, iar salariații din primării au protestat în țară. Nemulțumiți sunt și angajații din muzee care au boicotat Noaptea Muzeelor dar și cei care lucrează în Parlament.

Premierul Marcel Ciolacu: „Guvernul României atât își permite”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vorbim de majorări de 5 și 5% categoriilor care nu au primit. Celor care au venituri foarte mici. Din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanțelor, Guvernul României atât își permite. Acest efort bugetar și-l poate permite România în acest moment”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Bugetarilor ar urma să li se deconteze parțial costurile pentru ochelarii de vedere. Este vorba de 500 de lei de persoană

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o cerință europeană cu decontările pentru ochelari. Guvernul își permite 500 de lei să fie decontați. E un consult oftalmologic. Dacă n-ai nevoie, nu-ți iei ochelari”, a spus prim-ministrul.

Impactul bugetar al majorărilor este calculat de Executiv la peste un miliard de lei.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Dosarul „Azilelor Groazei”, trimis în judecată pentru trafic de persoane | AUDIO | LISTA INCULPAȚILOR