Confidenţialitate

Guvernul din Spania plafonează prețul de referinţă al gazelor naturale şi cărbunelui

În Spania, Guvernul aprobă vineri, într-o şedinţă extraordinară a Cabinetului de la Madrid, plafonarea temporară a preţului de referinţă al gazelor naturale şi cărbunelui.

Într-o primă etapă, preţul gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawat-oră; obiectivul este ajungerea la o medie de 50 de euro în următoarele 12 luni.

În prezent, pe piaţa en gros, preţul gazelor naturale se situează în jurul valorii de 90 de euro pentru un Megawat-oră.

Costul energiei a crescut puternic în ultimele luni în Spania dar şi în Portugalia din cauza regulilor de pe piaţa europeană de electricitate, care obligă producătorii să îşi vândă energia la preţul pentru tehnologia cea mai scumpă.

În urmă cu două săptămâni, Spania şi Portugalia au ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru a putea scădea preţul energiei electrice în Peninsula Iberică, în virtutea unei derogări care le permite celor două state să disocieze preţul electricităţii de cel al gazelor naturale.

Executivul comunitar a autorizat încă de la finele lunii martie Spania şi Portugalia să adopte „măsuri excepţionale” pentru a diminua preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate şi a reduce astfel factura energetică a gospodăriilor, care este una deosebit de ridicată în cele două ţări.

Derogarea a fost aprobată de Executivul de la Bruxelles „ţinând cont de situaţia particulară” a celor două ţări care au „pachete energetice compuse în principal din energii regenerabile şi ţinând cont de faptul că există foarte puţine interconexiuni cu piaţa europeană”, a explicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Foto: Shutterstock