Guvernul de la Madrid aprobă proiectul de buget pentru 2013

Anul viitor salarii rămân înghețate și pensiile cresc cu un singur procent – este ceea ce îi așteaptă pe spanioli anul viitor.

Înainte ca proiectul de buget să fie prezentat, presa spaniolă vine cu detalii privind măsurile de austeritate pe care guvernul le are în vedere.

Astfel, funcționarii trebuie să-și ia gândul de la majorări salariale, chiar dacă bonusul de Crăciun va fi acordat în 2013. De asemenea, guvernul va majorA pensiile cu un procent.

Pensiile pierd, însă, din puterea de cumpărare, consideră El Periodico de Catalunya, care arată cum pensionarii vor primi cu 1% mai mult în 2013, însă nivelul este mult sub cel al inflaţiei.

Cultura trece prin cel mai dificil an al său, cu tăieri de 30% din bugete, observă cotidianul El Pais, care precizează cum instituţii precum Muzeul Prado, Muzeul Reina Sofia sau Opera din Madrid au acumulat din 2009 reduceri de peste 65%.

Pe de altă parte, cotidianul La Razon scrie pe prima pagină cum premierul Mariano Rajoy îi laudă pe spaniolii care nu au protestat acum două zile față de măsurile de austeritate.