Confidenţialitate

Guvernul crește salariul minim în construcții și introduce salarii suplimentare în Educație

“Vom continua să oferim servicii publice în folosul cetățeanului, să arătăm că avem capacitatea să le lăsăm moștenire o Românie mai prosperă. Eforturile pe care le depunem, toate inițiativele au scopul de a consolida o Românie puternică, dinamică, cu o economie puternică”, a susținut Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Prin memorandumuri, Guvernul a adoptat azi două acorduri în Construcții și Educație. Acestea prevăd introducerea salariului minim brut lunar în domeniul construcțiilor de 3.000 de lei „și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector”.

Viorica Dăncilă a anunțat și că „vor fi acordate două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală și materiale didactice, acordarea unei sume de până la 5.000 de euro pentru achiziția și modernizarea unei locuințe pentru personalul didactic din mediul rural.

Va fi acordată o primă de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie pentru personalul didactic care se titularizează în mediul rural. Cadrelor didactice cu o vechime de minimum 30 de ani li se acordă la pensionare șase salarii medii brute pe economie.”, a transmis Viorica Dăncilă.

Nu sunt singurele măsuri populiste anunțate de premierul Viorica Dăncilă în Ședința solemnă de Guvern la Alba Iulia, dedicată Centenarului Marii Uniri.

”Avem pe ordinea de zi un act normativ cu valoare reparatorie pentru o categorie de persoane cărora societatea le datorează recunoştinţă, iar statul are obligaţia să le asigure condiţii decente de viaţă. Aprobăm o creştere semnificativă pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război. Este vorba de o majorare, în medie, de aproape cinci ori a acestor indemnizaţii, de la 259 la 1.500 lei lunar pentru cei încadraţi în gradul I de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate şi de la 196 lei la 900 lei lunar pentru cei încadraţi în cadrul III de invaliditate. Toate aceste măriri intră în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor”, a declarat, joi, Viorica Dăncilă.

În ședința solemnă de la Alba Iulie, Guvernul a mai adoptat și o hotărâre prin care înființează o nouă firmă de Stat, numită Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A. ”Scopul Societății este de a realiza un mecanism comercial funcțional capabil să ducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale”, se arată în proiectul HG-ului.