Confidenţialitate

Guvernul Cîțu rămâne în funcție până un alt Executiv va depune jurământul | AUDIO

Guvernul a fost demis, dar până la învestirea unuia nou, rămâne în funcție cu același premier și cu aceiași miniștri. Ce-i drept, atribuțiile unui executiv demis sunt limitate.

Potrivit Constituției, un guvern demis îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Codul Administrativ detaliază prevederile constituționale și precizează explicit că, după încetarea mandatului, Executivul nu poate adopta ordanțe simple sau de urgență și nici nu poate iniția proiecte de legi pe care să le trimită Parlamentului.

O întrebare care s-a pus în spațiul public imediat după demiterea Guvernului Cîțu este dacă acesta mai poate acum prelungi starea de alertă.

Potrivit legii, starea de alertă se prelungește prin hotărâre de guvern. Or, nici Constituția, nici Codul Administrativ nu interzic explicit posibilitatea adoptării de hotărâri de către un guvern demis. În aceste condiții, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că starea de alertă va fi prleungită săptămâna viitoare, dar nu vor fi introduce noi restricții.

O altă întrebare care se pune este cât de mult va putea rămâne Guvernul Cîțu în funcție. Nu există prevederi constituționale sau legale în această privință, așa că totul depinde de cât de tare va grăbi președintele Klaus Iohannis formarea unui nou guvern. Deocamdată, șeful statului a anunțat că prima rundă de consultări cu partidele o va face abia săptămâna viitoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Citre

Foto: INQUAM, George Călin