Guvernul Cehiei, demis

Cabinetul Babis a acceptat să demisioneze, după ce a pierdut votul de încredere, în Parlament. Asta după ce premierul Andrej Babis se confruntă cu suspiciuni că ar fi deturnat fonduri europene, înainte să fie șef al guvernului în Cehia.

 

Executivul de la Praga condus de Babis a pierdut votul de încredere, fiind obligat să ajungă la o înţelegere cu partidele de opoziţie.

Premierul Andrej Babis este suspectat că ar fi deturnat fonduri europene pe vremea când era om de afaceri. Mai exact, acum 10 ani una dintre companiile sale ar fi primit o subvenție de la UE în valoare de 2 milioane de euro. El neagă acuzațiile. Premierul ceh este a doua cea mai bogată persoană din țară.

CE URMEAZĂ

Guvernul Babis va rămâne în funcţie pe perioada negocierilor de formare a unei alternative administrative, ceea ce ar putea dura câteva săptămâni sau chiar câteva luni.

Mai multe formaţiuni politice au declarat că ar putea guverna împreună cu partidul premierului, mai ales dacă acesta va fi înlăturat din funcţia de premier.

Premierul ceh va cere ca imunitatea sa să fie ridicată, pe fondul acuzaţiilor de fraudă. Vineri, Parlamentul ceh va decide dacă premierul poate fi anchetat.

Totuși, preşedintele Cehiei, Milos Zeman a declarat că i-ar putea oferi tot lui Andrej Babis şansa de a forma un nou Guvern.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS