Confidenţialitate

Guvernul britanic vrea să dreseze câinii pentru a depista noul coronavirus

Guvernul britanic a oferit unei echipe de specialiști suma de 500.000 de lire sterline a stabili dacă câinii pot fi folosiți în detectarea noului coronavirus.

Până în prezent, datele arată că mai mulți câini au fost dresați pentru a depista boli precum malaria sau anumite tipuri de cancer. Acum, patrupedele au o nouă misiune – cercetătorii vor să afle dacă pot depista noul coronavirus, mai ales în cazul persoanelor care nu prezintă simptome care să indice prezența bolii COVID-19.

Programul este derulat în cadrul unui parteneriat între guvernul britanic, ONG-ul Medical Detection Dogs și mai multe universități engleze.

Profesorul James Logan, cel care conduce cercetările, a declart pentru Euronews că în momentul în care o persoană se îmbolnăvește, mirosul corpului său se modifică. „Am demonstrat acest lucru în cazul malariei, spre exemplu”, afirmă profesorul Logan.

Dacă cercetările arată că într-adevăr câinii pot fi folosiți pentru a depista noul coronavirus, atunci ei vor sta alaturi de lucrătorii vamali pentru a-i depista pe purtătorii virusului. Acest lucru s-ar putea întâmpla peste 6 luni. Membrii grupului de lucru cred că într-un aeroport, fiecare câine ar putea verifica până la 250 de pasageri pe oră.

Până atunci, câinii vor fi supuși unor teste și sesiuni de antrenamente, iar acestea ar putea dura până la 10 săptămâni. În cadrul sesiunilor sunt implicați doua tipuri de rase: labradori și cockeri spaniel.