Confidenţialitate

Guvernul britanic a prelungit perioada dintre prima doză şi rapelul vaccinului AstraZeneca

Guvernul britanic a prelungit la 12 săptămâni perioada dintre administrarea primei doze şi rapelul vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.

Prelungirea acestei perioade ar permite o protejare mai rapidă a unui număr mai mare de persoane, printr-o repartizare a dozelor disponibile, transmit oficialii britanici.

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca are o eficienţă de 76%, timp de trei luni, cu o singură doză.

Cei care primesc serul AstraZeneca au imunitate la noul coronavirs începând cu ce-a de-a 22-a zi de la prima doză, până în a 90-a zi după vaccinare, iar o analiză  arată că protecţia nu a slăbit în această perioadă de trei luni. Mai multe decât atât, eficienţa vaccinului atinge 82,4% în cazul unei perioade între vaccin şi rapel de 12 săptămâni, înainte de vaccinarea cu rapelul,

Noul studiu al cercetătorilor de la Oxford arată că în procentul de imunitate obținut după prima administrare este sufiecient de bun pentru a putea amâna rapelul până la 12 săptămâni. Această cercetare a stat la baza decizia guvernului de la Londra care a prelungit perioda dintre cele 2 doze.

Rezultatee sunt obținute după testări în Marea Britanie, în Brazilia şi în Africa de Sud.

Eficienţa vaccinului atinge 82,4% în cazul unei perioade între vaccin şi rapel de 12 săptămâni, înainte de vaccinarea cu rapelul, însă scade la 54,9% atunci când rapelul are loc la mai puţin de şase săptămâni după vaccinarea cu prima doză.