Confidenţialitate

Guvernul ar putea adopta o OUG care amână aplicarea unor măsuri care ar fi trebuit să intre în vigoare anul viitor

În ultima ședință în care mai poate adopta ordonanțe de urgență, Guvernul ar putea adopta unele măsuri prin care să amâne aplicarea unor măsuri începând de anul viitor.

Între ele: bugetarii nu mai primesc tichete cadou și tichete de vacanță, iar orele suplimentare ale acestora se vor compensa cu timp liber, nu cu bani.

Toate aceste măsuri se regăsesc într-un proiect elaborat de Ministerul de Finanțe și au rolul de a nu pune o presiune foarte mare pe bugetul de anul viitor.

Amânarea unor măsuri care ar împinge deficitul la peste 9,7 procente ar putea fi luată printr-o ordonanță de urgență.

Ministerul de Finanțe a elaborat deja un proiect pentru a fi discutat în ședința de Guvern.

Potrivit acestuia, anul viitor nu se plătesc tichete cadou, tichete de masa, de creşă și de vacanţă. În plus, orele suplimentare nu se vor plăti, ci se se vor compensa cu zile libere.

De asemenea, se menține numărul actual de angajați din primării, deși unele ar trebuie să renunțe la personal – pentru că a scăzut populația.

Dacă măsura nu ar fi fost amânată, peste 2.400 de angajați din primării ar fi trebuit concediați.

Proiectul mai prevede amânarea creşterii cotei de contribuţie la pilonul II de pensii la 6% din veniturile brute până în 2018. Pentru anul viitor, nivelul propus este de 5,5%.

De asemenea, dacă ordonanța de urgență va fi adoptată, se menţine suprataxarea companiilor româneşti din sectorul producţiei şi distribuţiei de energie.

Măsura, susțin specialiştii, favorizează importul de gaze de la Gazprom şi defavorizează producătorii români de gaze, ca Romgaz şi Petrom.