Guvernul amana pentru octombrie reducerea CAS cu 5%

Măsura privind reducerea CAS de la 1 octombrie este criticată de PNL. Președintele interimar Klaus Iohannis o califică drept ‘o electorată pentru mediul de afaceri’.

Guvernul anunță scăderea CAS cu 5% de la de 1 octombrie, și nu de la 1 iulie, așa cum se spunea până acum.

Premierul Victor Ponta spune că executivul a pregătit un proiect de lege în acest sens pe care îl va trimite săptămâna viitoare în Parlament.

Șeful guvernului a dat asigurări că bugetul din acest an permite acest lucru, fără să fie nevoie de alte măsuri compensatorii.

Impactul bugetar se ridică la 850 de milioane de lei.

Totuși, reprezentanții Fondului Monetar Internațional nu au fost de acord cu o astfel de măsură.

Premierul Victor Ponta afirmă însă că atât timp cât statul român respectă țintele de deficit, acordul cu FMI este funcțional.

Nici ministrul Finanțelor,Ioana Petrescu, nu a fost mai explicită.

Aceasta a declarat că negocierile cu FMI au fost destul de dificile pe această temă, iar guvernul a insistat că poate să aplice măsura din octombrie.

Măsura privind reducerea CAS de la data de 1 octombrie este criticată de președintele interimar al PNL Klaus Iohannis.

Acesta a transmis, printr-un comunicat, că adoptarea măsurii de la acea dată este de fapt ‘o electorată pentru mediul de afaceri’.

Iohannis susține că este îngrijorător faptul că executivul nu a reușit să convingă FMI în privința reducerii CAS la angajator cu 5 puncte procentuale.

‘Premierul a anunțat că FMI a amânat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu România, în condițiile în care noiembrie va fi chiar punctul culminant al campaniei pentru alegerile prezidențiale’ , a continuat Klaus Iohannis.