Confidenţialitate

Guvernul a aprobat o serie de măsuri pentru reducerea numărului de accidente rutiere

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi Strategia Națională de Siguranță Rutieră pentru perioada 2016 – 2020.

Potrivit proiectului de hotărâre, mașinile care au fost implicate în accidente nu vor mai avea voie să circule pe drumurile publice fără inspecție tehnică, iar școlile de șoferi își vor primi autorizația de funcțiuonare în funcție de numărul de persoane care și-au luat permisul de conducere.

Strategia își propune să reducă numărul victimelor accidentelor rutiere, iar cifrele să tindă către zero. Dacă până acum mașinile erau reparate și se întorceau pe drumurile publice fără nicio problemă, noua strategie prevede ca acestea să fie supuse unor inspecții tehnice și mai apoi să poată intra în trafic. Nici școlile de șoferi nu sunt lăsate deoparte.

Pentru că unii instructori auto nu ar respecta legislația în vigoare, Ministerul Transporturilor vrea ca școlile de șoferi să primească prelungirea licenței de funcționare doar dacă minimum 50% dintre candidații școlii respective au promovat examenul și au luat permisul de conducere.

Șoferii indisciplinați care nu respectă Codul Rutier vor fi înscriși în programe de reabilitare și vor fi consiliați psihologic. De asemenea, documentul mai arată că șoferii în vârstă trebuie să își facă mai des analizele medicale.