Confidenţialitate

Guvernul a aprobat achiziționarea a 12 trenuri pe hidrogen. Întreținerea lor pe 30 de ani se ridică la aproape un miliard de euro

România cumpără primele 12 trenuri pe hidrogen. Decizia a fost aprobată de Guvern. Garniturile vor circula pe liniile ne-electrificate. 174 de milioane de euro. Atât costă cele 12 trenuri pe hidrogen pe care le cumpără Ministerul Transporturilor.

Întreținerea, reparațiile și alimentarea cu hidrogen pentru o perioadă de 30 de ani se ridică însă la aproape un miliard de euro, scrie economedia.ro.

Finanțarea este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul pilot privind utilizarea automotoarelor cu tracțiune electrică, pe bază de pile de combustie cu hidrogen, va deservi rutele Gara de Nord – Aeroportul Otopeni, Gara de Nord Chitila- Săbăreni și Titu, București – Pitești, București – Târgoviște și București – Craiova.

În PNRR, pe lângă finanțarea achiziției celor 12 trenuri cu hidrogen este prevăzută și refacerea/reînnoirea a două linii de tren: București – Pitești și Reșița – Voiteni.

Într-o analiză din aprilie, Hotnews scris că minusurile trenurilor cu hidrogen țin de costurile mari, de faptul că hidrogenul este produs din combustibili fosili și că este nevoie și de spațiu mare de depozitare precum și de construcția unei infrastructuri de alimentare.

Citește și: Experții le recomandă celor care au credite să apeleze doar în ultimă instanţă la amânarea ratelor. Ce alte variante sunt recomandate

Foto: Shutterstock