Confidenţialitate

Guvernatorul BNR: Creșterile salariale sunt inevitabile, dar trebuie ținute sub control

Creşterile salariale sunt inevitabile în România, deoarece în marile sectoare ale economiei este o criză de forţă de muncă, însă majorările trebuie ţinute sub control, pentru a rămâne rezonabile, a spus, miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României,  Mugur Isărescu.

El a amintit că România a obținut cu mari sacrificii actuala stabilitate financiară și ar fi o eroare să piardă acest bun prețios.

“Lucrurile devin evidente, se manifestă lipsa de forţă de muncă în marile sectoare, în consecinţă creşterile salariale sunt inevitabile. Şi această mişcare a forţei de muncă le accentuează. Ceea ce trebuie  să facem noi este să fim înţelepţi şi să le ţinem sub control, într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai mulţi indicatori”, a afirmat Mugur Isărescu.

Guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că BNR va monitoriza deciziile pe care le va lua guvernul în privința majorărilor salariale, mai ales că la ministerul muncii se află în lucru noua lege a salarizării bugetarilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut în luna ianuarie cu 18,4% faţă de prima lună a anului trecut, până la 2.300 lei (511 euro).

Creşterile salariale s-au accentuat în februarie, în condiţiile în care salariul minim brut pe economie a crescut, de la 1 februarie, cu 16%, de la 1.250 lei la 1.450 lei.