Confidenţialitate

Guatemala: 25 de adolescente moartea într-un incendiu

Un cămin pentru minori din Guatemala a fost miercuri teatrul unei noi tragedii – un incendu în care au murit 20 de adolescente cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, relatează AFP.

Nouăsprezece adolescente au murit la faţa locului, ucise de incendiu, dintre care 17 au fost calcinate.

Cel de-al douăzecilea deces a fost înregistrat într-un spital din capitală, din cauza arsurilor.

Incendiul a izbucnit în aripa rezervată fetelor din căminul Seguro Virgen de la Asuncion de la San José Pinula, la aproximativ 20 de kilometri est de capitală, oraşul Guatemala.

Familii ale minorelor găzduite în centru aşteptau miercuri după-amiaza în apropierea căminului, în care acţionau echipe de salvare.

”Ei nu vor să ne dea vreo informaţie”, declara pentru AFP Rosa Aguirre, în vârstă de 22 de ani, care nu ştia nimic despre cele două surori ale sale, în vârstă de 13 şi 15 ani, şi nici despre fratele ei, în vârstă de 17 ani, toţi trei găzduiţi în cămin.

”Nu cunoaştem, pentru moment”, cauzele incendiului, a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor voluntari, Mario Cruz.

În incendiu au fost rănite, de asemenea, 25 de persoane. Ele au fost transferate la două spitale din capitală, pentru a primi înfrijiri pentru arsuri de diverse grade.

Imagini AFP surprind evacuarea către ambulanţe, pe tărgi sau în pături, a unora dintre răniţi, cu numeroase semne de arsuri pe corp.

Trei zile de doliu naţional au fost decretate de către preşedintele Jimmy Morales.

Potrivit presei locale, marţi seara minorii din cămin au manifestat pentru a denunţa o proastă alimentaţie şi abuzuri fizice la care afirmă că sunt supuşi în instituţie. Miercuri dimineaţa, ei au protestat din nou, înainte de izbucnirea incendiului.

Acest cămin a fost deschis în 2006 şi găzduieşte, în baza deciziei justiţiei, copii şi adolescenţi minori victime ale violenţelor în familie sau care trăiau anterior pe stradă.

Potrivit datelor oficiale, există o capacitate de primire a 400 de minori, însă presa scrie că în cămin locuiau aproximativ 800.

Era o bombă cu ceas, trebuia să ne aşteptăm” la o asemenea tragedie, a declarat pentru AFP Angel Cardenas, un fost angajat al administraţiei căminului, denunţând o atmosferă de violenţă zilnic în centru.

Procurorul însărcinat cu drepturile omului şi copilului Hilda Morales a declarat pentru jurnalişti că va cere închiderea instituţiei.

Vom cere închiderea imediată a centrului şi identificarea responsabilităţilor administrative şi penale ale conducerii, pentru că a eşuat în mandatul ei”, a declarat ea.

Căminul, aflat în subordinea Secretariatului pentru asistenţă socială al preşedinţiei guatemaleze, a fost afectat deja de o serie de scandaluri, în urma unor denunţuri cu privire la rele tratamente şi numeroase fugi.

Morales a declarat că a solicitat, anul trecut, măsuri de precauţie la Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului, în vederea protejării mai multor adolescenţi care au denunţat abuzuri sexuale.

Atunci când vorbim despre sistemul de protecţia a copiilor, ultimul recurs trebuie să fie plasarea în instituţii. Trebuie să veghem ca aceşti copii să se afle în familia lor, familia lărgită sau o familie de substituţie, pentru a garanta dezvoltarea personalităţii lor şi o protecţie mai bună”, a subliniat ea.

Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) a deplâns drama. ”Unicef condamnă tragedia din căminul Virgen de la Asuncion. Aceşti copii şi adolescenţi trebuie să fie protejaţi”, a declarat organizaţia într-un mesaj postat pe Twitter.

Însărcinatul cu copii pe lângă procurorul general al naţiunii (PGN) Harold Flores a criticat, la rândul lui, căminul, pe postul de radio Emisoras Unidas. El a declarat că mai multe plângeri au fost depuse, începând din 2016, în urma fugii unor adolescenţi care au acuzat că au fost violaţi.

El a anunţat deschiderea unei anchete în vederea stabilirii responsabilităţilor în legătură cu acest incendiu.