Confidenţialitate

Lămuriri ale GCS despre restricțiile de circulație prevăzute de ordonanțele militare

Pentru că au existat nelămuriri pe marginea restricțiilor de circulație prevăzute de Ordonanțele militare, Grupul de Comunicare Strategică  a oferit o serie de răspunsuri, legate de mai multe situații punctuale.

Spre exemplu, copiii pot fi scoși la plimbare în jurul blocului, dar trebuie neapărat însoțiți de adulți. Părinții ar trebui să aibă grijă la ceea ce ating copii lor și la păstrarea distanței sociale, atrag atenția medicii.

Unele persoane au fost interesate să ştie dacă pot merge la pescuit. Chiar dacă acest tip de activitate se practică în general în mod independent şi nu în grup, nu este urgentă, deci nu este justificată, trasmite Grupul de Comunicare Strategică.

De asemenea, s-a mai precizat că este permisă deplasarea persoanelor pentru activităţile agricole, dar acest lucru nu poate fi folosit ca pretext pentru deplasările oricăror persoane care au terenuri în proprietate.

Cei care invocă acest motiv în declarația pe propria răspundere trebuie să vină cu dovezi suplimentare care să arate că trăiesc de pe urma acestor activități agricole sau vând producția.

Întrebari au venit și din partea studenților care locuiau în timpul cursurilor cu chirie într-un alt oraș. Ei pot merge în orașul în care învață pentru a elibera locuința în cazul în care nu mai pot plăti chiria, însă situația în care doar doresc să ia câteva din lucrurile depozitate acolo nu este considerat un motiv justificat pentru a se deplasa între localități.

Grupul de Comunicare Strategică amintește că motivele trecute în declarația pe propria răspundere sunt exemple de situații justificate care permit deplasarea.

Cei care completează aceste declarații pot avea și alte motive pentru care părăsesc casă, însă trebuie obligatoriu să fie justificate și urgente.

În caz contrar, vor plăti amenzi între  2.000 si 20.000 de lei, care se pot plăti acum și online, pe ghișeul.ro