Grupare de hackeri ce pregătea atacuri cibernetice asupra unor spitale din România, destructurată

Procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții la gruparea de hackeri „Pentaguard”, care plănuia să lanseze mai multe atacuri informatice la spitale din România.

În urma acestor atacuri, ar fi fost afectată infrastructura informatică a acestora și implicit, lupta împotriva COVID-19.

Concomitent cu perchezițiile din România a fost făcută o percheziție și pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unei comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT autorităților judiciare din acest stat.

Procurorii DIICOT au suspiciuni că la începutul anului 2020, a fost constituit o grupare infracţională organizată, formată din 4 persoane, care a activat în mediul virtual, sub titulatura de „Pentaguard”, având drept scop săvârşirea de infracţiuni specifice criminalităţii cibernetice.

„Obiectivul grupării era accesarea neautorizată, urmată de compromiterea conţinutului şi după caz, sustragerea datelor informatice stocate, acţiuni ce au avut drept ţintă domenii web ce găzduiau site-urile mai multor instituţii publice (instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, guvernamentale) şi private (instituţii financiar- bancare, culturale, educaţie, etc), din România şi Republica Moldova”, arată DIICOT.

Astfel de atacuri au fost și urmau a fi îndrepate inclusiv împotriva mai multor instituţii publice atât din Bucureşti cât şi din alte oraşe din ţară.

„Exista astfel posibilitatea blocării şi perturbării grave a funcționării infrastructurilor informatice ale spitalelor respective, parte a sistemului sanitar, ce joacă un rol determinant şi decisiv în acest moment, pentru combaterea pandemiei cu noul Coronavirus”, se arată în comunicatul transmis vineri de DIICOT.

Întreaga operațiune s-a desfășurat cu sprijinul SRI.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS